ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 17.07.2024 |

Български  English


ИКЕМ навърши две години
Публикувано на: 25-11-2011




resized__200x221_LevkovИндустриален клъстер „Електромобили” се утвърди през годината като двигател на новата модерна мобилност в страната, заяви на пресконференция днес неговият председател Илия Левков.

Утвърждаване на финансови и данъчни стимули, откриване на специалности за инженери и техници, разработване на български комплект „елдвигател-контролер-батерия” за електрически автомобили са част от свършената през годината дейност от ИКЕМ.

Клъстерът безспорно се проявява като центърът, където се събират производството, научната и развойната дейност, търговията и образованието за електромобилността. Той организира също диалога на централната и местната власт с бизнеса в страната, за да се случи електромобилът в България с българско участие. Това е и декларираната му кауза, за чията реализация той се стреми да концентрира повече обществена енергия, заявиха представители на организацията.

Търсенето на българския най-ефективен комплект „електродвигател-батерия-контролер” става в ТУ-София, член на клъстера. Освен него ИКЕМ се е включил и в международен екип, който работи по възобновяеми енергийни източници.

Русенският университет “Ангел Кънчев”, член на клъстера, издаде учебник “Електромобили” за едноименна специалност, която се изучава за добиване на магистърска степен в тази сфера. Технически ВУЗ-ове в страната пък подготвят или допълват свои програми за подготовка на инженерни кадри за сферата на електрическите превозни средства (ЕПС). Неотдавна бяха акредитирани и програми за  обучение по специалности за техник и монтьор на електромобили.

На пресконференцията във ВТУ „Т. Каблешков“ присъства и проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя също обеща институционално съдействие за улеснено изграждане на зарядна инфраструктура, за по-лесна реализация на бизнес проекти, свързани с електромобилите, и понижена тежест за бизнеса чрез опростяване на регулациите.  ИКЕМ заедно с община Перник пък ще се работи  по програма “Лайф+” за модел за градски електромобилни таксита.


ИКЕМ започна да си партнира с Българския институт по стандартизация и излъчи свой представител за участие в международната работна група,  която  подготвя стандартите за електромобилната промишленост в ЕС.

Клъстерът учредява акционерно дружество, което ще проектира и произвежда елементи за съпътстваща инфраструктура за електромобили и ще създава зарядна мрежа. Негови членове подготвиха производството на български зарядни станции, а други вече договориха и започнаха изграждането на свои зарядни пунктове в София.

ИКЕМ организира кръгла маса, на която експертите очертаха най-подходящите за българските условия типове модели автомобили за конверсия и ново производство. Сега се работи по алгоритъма, на чиято база да стъпи промишлената конверсия в страната.

Междувременно се създават условия за пазарната реализация на първия български електромобил за комуналното стопанство “Пони”. Във фирма “Монбат” пък, също член на клъстера, се работи за пускане на ново производство усъвършенствани оловни батерии.

 

greentech.bg
energyonline.bg

 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.