ИКЕМ - Индустриален клъстер "Електромобили" | Сряда, 17.07.2024 |

Български  English


Посещение на представители на ИКЕМ в Дания (5-7 Март 2012 г.)
Публикувано на: 12-03-2012




Посещение на представители на ИКЕМ в Дания (5-7 Март 2012 г.)

В периода 5-7 март представителите на Индустриален клъстер „Електромобили” (ИКЕМ) – Илия Левков (председател на УС) и Ивайло Томчев (мениджър проекти), направиха работно посещение в Дания. В рамките на посещението те участваха в работни срещи във връзка с изпълнението на проект по програма „Леонардо да Винчи”, домакин на които бе партньорската организация от датска страна – професионална гимназия ТРАДИУМ (http://www.tradium.dk/english) в град Рандерс.


По време на работни разговори бяха обсъдени няколко основни теми: 1/изготвяне на матрица за необходимите знания, умения и компетенции във връзка с подготвяните учебни планове в сферата на ВЕИ; 2/методи за популяризация на продължаващо обучение в тази сфера, както и 3/ подготовката на първото по рода си състезание с малки модели коли, задвижвани със соларна енергия (предвидено за 4-5 юни 2012 г.).  

По време на посещението в Рандерс представителите на ИКЕМ присъстваха и на презентация, семинар и тест драйв, организирани от компаниите “Better place” и “Renault”. На тях компанията  “Better place” представи свое иновативно решение на проблема – батерия/зареждане за електромобили. Компанията обяви също решението си да навлезе в рамките на 1-2 години на датския пазар чрез изграждане на широка мрежа от пунктове за подмяна на батерии, както и чрез инсталиране на публични зарядни устройства. След Дания компанията планира да разширява мрежата си в Холандия и в останалите страни на Европа.
След презентацията на бизнес модела на “Better place” нейната компанията–партньор “Renault” представи своя електрически модел “Fluence”, при когото батериите се подменят  по споменатата система. На гостите бе предоставена и възможност за тест-драйв на модела.
 
Освен участието в работната група по проекта AIRE EQF2 представителите на ИКЕМ разговаряха и с потенциални партньори за бъдещи съвместни проекти. В разговорите партньорските организации проявиха интерес към дейността на клъстера и към търсене на варианти за осъществяване на нови съвместни проекти. Така например представителите на ТРАДИУМ проявиха интерес към обмяна на опит при конверсията на автомобили в електромобили предвид техните планове в идните 1-2 години да конвертират над 20 техни автомобила. В тази връзка голям интерес представлява опитът по тази тема на членуващите в клъстера организации и учебни заведения. Освен това бе проявен инетерс и към евентуално закупуване на предложен от страна на ИКЕМ модел на малък прототип елетромобил, задвижван със соларен панел, който да бъде използван в системата им за обучение.
 
Освен партньорите от Дания интерес към сътрудничество проявяват и колеги от Хърватия, където едно учебно заведение също започва работа в сферата на електромобилите. В тази връзка те биха искали да потърсим варианти за участие в съвместни проекти и за обмяна на опит и експерти.

В края на престоя в Дания, в Копенхаген, бе проведена и среща с Мартин Месер Томсен, представител на компанията “Clear drive”. Г-н Томсен е човек с изключително добри контакти и познания в сферата на електромобилите и е един от група ентусиасти, които преди няколко години са стартирали кампания за популяризиране на идеята за по-масово разпространение на електромобилите в Дания. В момента той е съосновател на нова компания, която разработва бизнес модели, свързани с използването на електромобилите в градската среда като „споделяне на електромобил”, „електромобил под наем” или „електромобил-таски”. За целта компанията провежда различни проучвания (за това кои от предлаганите модели електромобили биха дали най-добри резултати при експлоатация в Дания и конкретно за отдаване на електромобил под наем и т.н.) и подготвя специални разработки на софтуер и хардуер за управление на процесите. Г-н Томсен, който има директен контакт с някои от най-големите компании в сектора, бе заинтересован от дейността на ИКЕМ в България и изяви желание да поддържа кореспонденция за споделяне на информация и обсъждане на различни възможности за сътрудничество. Той заяви също готовност  да помогне за осъществяване на контакти с ключови компании в сектора.
 
Друга организация от Дания, с която ИКЕМ поддържа конакти, е клъстерът в сферата на електромобилите от град Хорсенс – ИНСЕРО. В продължение на няколко месеца ИКЕМ води кореспонденция с представителите на ИНСЕРО, като бе проведена и една среща с техен представител по време на посещение в България. Към момента поддържаме регулярен контакт с ИНСЕРО за идентифициране на конкретни възможности за осъществяване на съвместни проекти по европейски програми. Освен това една от фирмите, членуващи в ИНСЕРО, разполага с интересен прототип на градски електромобил, който би могъл да стане обект на бъдещи обсъждания за съвместно производство или друг вид сътрудничество.

В заключение можем да кажем, че Дания се очертава като една от страните–лидери в Европа по разпространение на електромобилите, което я прави много интересен партньор. Това е и мотив за ИКЕМ да следи внимателно процесите, които протичат там, за да идентифицира потенциални възможности за реализиране на партньорски проекти или за директен бизнес с датски компании и организации.

 


Ивайло Томчев
Мениджър проекти
ИКЕМ
 




Изпрати новина Изпрати твоя новина свързана с електромобилите и ние ще я публикуваме.
Стани част от екипиа на ИКЕМ!






Добави в Svejo

Коментари (0)




  • Напиши коментар







  • Последно от актуално




    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    18-04-2024

    ИКЕМ е координатор на проект: ПРЕЗЕНТАЦИИ НА СОЛАРНИ АВТОМОБИЛИ

    ERASMUS+  2023oще ...



    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    Състояние на електрическата мобилност в България – Март 2024г.

    18-03-2024

    Очаква се 2024 г. да бъде година на напредък за развитието на зарядна инфраструктура за електр oще ...



    Проект по  Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    Проект по Еrasmus+ с участие на ИКЕМ

    31-01-2024

    Проектът събира усилията на своите участници по темата за соларните електомобили.

    oще ...



    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    Честит 14-ти рожден ден на ИКЕМ!

    25-11-2023


    Като браншова организация в сектор "Електрическа мобилност", ИКЕМ работи за oще ...





    Виж всичко от актуално




     
    Продукти




    Комплектна система за задвижване на електромобили

    Комплектна система за задвижване на електромобили


    Системата за електрозадвижване обхваща гама с три основни типоразмера на ел. мощност със съответните компоненти - електромотор и контролер.    ‎ oще ...



    Виж всички продукти


    Анкета с продължение...




    Какъв автомобил бихте закупили?


      Чист електромобил с литиево-йонни батерии
      Електромобил с удължен пробег
      Обикновен бензинов или дизелов автомобил
    Гласове:


    Кой уби електрическата кола? (видео)


    Календар - събития




    Юли 2024
    Нед Пон Вто Сря Чет Пет Съб
     
       
    ИКЕМ във Facebook








    Индустриален клъстер "Електромобили" - Учредители:


    ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ БСК -  Петрич Ди-вен Транспортна Електроника Стратекс Екита Ванико ВиДжиЕф


    evi
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
    Европейски фонд
    за регионално развитие
    Инвестираме във вашето бъдеще
    evi
    evi
    ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
    „Развитие на конкурентоспособността
    на българската икономика” 2007-2013
    www.opcompetitiveness.bg

    Интернет страницата е създадена с финансовата подкрепа на ЕФРР, в рамките на проект „Развитие на Индустриален Клъстер Електромобили” по ДБФП К-02-2/28.09.2011 г.